71hATyQtvjL. AC SX679

Verkoop jij geurproducten in Nederland?

Steeds meer creatievelingen starten met handgemaakte kaarsen, waxmelts, roomsprays en andere geurproducten.Supertof natuurlijk — maar wist je dat je in Nederland ook moet voldoen aan een aantal strikte regels zodra je je producten verkoopt?

Veel makers zijn zich niet bewust van deze verplichtingen, of krijgen tegenstrijdige info via YouTube of cursussen. Daarom zetten we in deze blog alles helder op een rij: wat moet je doen om wettelijk in orde te zijn, en wanneer is iets écht verplicht? Geen ingewikkeld jargon, gewoon duidelijk. Want ook in Nederland kun je zomaar aansprakelijk gesteld worden als je product niet correct is gelabeld of geregistreerd.

workshop aromatische kaarsen laboratoriumflesjes met pure essences 223582 4312 e1744745356790

Hoe zit dat dan?

Wie geurproducten zoals kaarsen, waxmelts of roomsprays op de markt brengt, wordt vroeg of laat geconfronteerd met termen als CLP, UFI-code en PCN-registratie. Maar wat is nu écht verplicht in Nederland? En waar moet je als maker of verkoper op letten?

In tegenstelling tot België, waar meldingen ook rechtstreeks bij het Antigifcentrum worden gedaan, gaat dit in Nederland anders. Nederland kent geen directe registratie bij een nationaal gifcentrum zoals het Belgisch Antigifcentrum. In plaats daarvan werkt Nederland met het Europese PCN-portaal van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). De informatie die je daar aanlevert, wordt beschikbaar gesteld aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Maar let op: niet elk geurproduct hoeft te worden geregistreerd. De verplichting geldt alleen voor producten die als gevaarlijk worden ingedeeld op basis van hun chemische samenstelling. Of dit voor jouw product het geval is, hangt af van de ingrediënten (en geuroliën) die je gebruikt. Worden gevarenpictogrammen getriggerd, zoals “irriterend voor de huid” of “kan allergische reacties veroorzaken”? Dan is registratie vereist.

Je bent verplicht om:

  • Een CLP-etiket op te stellen met de juiste gevarensymbolen, zinnen en signaalwoorden;

  • Een UFI-code te genereren die gekoppeld is aan de exacte samenstelling;

  • Je product aan te melden via het PCN-portaal van ECHA.

Het NVIC heeft toegang tot deze informatie om artsen snel en correct te kunnen adviseren bij incidenten met jouw product.

Wil je weten of jouw producten onder deze regels vallen? Raadpleeg dan altijd het veiligheidsinformatieblad (SDS) van de gebruikte geurstoffen en twijfel je? Laat je begeleiden door een specialist of volg een erkende cursus. Want hoe creatief je product ook is, de veiligheid en juiste informatie zijn verplicht.

ChatGPT Image 15 apr 2025 20 21 44

Veel gestelde vragen

🔹 Moet ik mijn geurkaarsen of waxmelts altijd registreren?
Nee. Alleen producten die als gevaarlijk zijn ingedeeld op basis van hun ingrediënten (zoals huidirritatie of allergene stoffen) moeten worden geregistreerd via het Europese PCN-portaal. Dit beoordeel je aan de hand van het veiligheidsinformatieblad (SDS) van de gebruikte geurstoffen of mengels

🔹 Wat is een UFI-code en heb ik die nodig?
Een UFI-code (Unique Formula Identifier) is een unieke code die je koppelt aan de samenstelling van je product. Als je product onder de registratieplicht valt, moet deze code op het etiket staan én worden opgenomen in je aanmelding via het PCN-portaal.

🔹 Hoe weet ik of mijn product als gevaarlijk wordt gezien?
Als uit het SDS blijkt dat je mengsel gevarenpictogrammen vereist (zoals een uitroepteken of “gevaar” voor de gezondheid), is je product volgens CLP als gevaarlijk geclassificeerd en gelden aanvullende verplichtingen

🔹 Waar moet ik mijn product registreren?
In Nederland gebeurt dit via het PCN-portaal van ECHA. De informatie wordt vervolgens automatisch beschikbaar gesteld aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Je meldt dus niet rechtstreeks bij het NVIC.

🔹 Zijn er kosten verbonden aan de registratie?
Voor Nederland geldt op dit moment geen verplichte overheidsvergoeding voor registratie via het PCN-portaal. Wel kunnen er kosten ontstaan voor het opstellen van etiketten, UFI-generatie of externe hulp bij registratie.

🔹 Wie is verantwoordelijk voor correcte etikettering?

Jij als producent, importeur of verkoper. Ook als je inkoopt bij een leverancier of gebruikmaakt van kant-en-klare olieblends, blijf je zelf verantwoordelijk voor de juiste etikettering en indien nodig registratie.

🔹 Wat gebeurt er als ik niets doe?
Bij controles door de NVWA kun je verplicht worden je producten van de markt te halen of te heretiketteren. Daarnaast loop je risico in aansprakelijkheid bij gezondheidsincidenten.

🔹 Waar kan ik hulp krijgen?
Wordt lid van onze Facebook Comunity!

ChatGPT Image 15 apr 2025 20 58 45