71hATyQtvjL. AC SX679

Wet En Regelgeving België

Of je nu net gestart bent met het maken van kaarsen en waxmelts, of al een tijdje geurproducten verkoopt via je webshop — zodra je jouw creaties in België op de markt brengt, krijg je automatisch te maken met een flinke dosis wetgeving. Denk aan CLP-etikettering, het vermelden van een UFI-code en (jawel!) de verplichte aanmelding bij het Belgisch Antigifcentrum.

Veel makers weten niet dat dit verplicht is, of raken verdwaald in tegenstrijdige informatie online. Geen zorgen: in deze blog leg ik je uit wat je moet doen om volledig wettelijk in orde te zijn — zonder stress, zonder boetes. Ook zorgen mijn cursussen ervoor dat je tijd én geld bespaart.

Klaar om veilig en professioneel te verkopen in België? Lees dan snel verder!

workshop aromatische kaarsen laboratoriumflesjes met pure essences 223582 4312 e1744745356790

Hoe zit dat dan?

Als verkoper ben je in België verplicht aan strikte wet- en regelgeving te voldoen.
Het is niet alleen verplicht om je producten correct te etiketteren volgens de CLP-verordening, maar je moet ze ook aanmelden bij het Belgisch Antigifcentrum vóór je ze op de markt brengt.

Maar let op: niet elk geurproduct hoeft automatisch aangemeld of geregistreerd te worden. Dit hangt af van de samenstelling van je product die wijzen op risico’s voor de gezondheid van de mens (zoals huidirritatie of sensibilisatie).

Klinkt ingewikkeld?

Geen zorgen — in mijn cursussen leg ik je stap voor stap uit wanneer een melding verplicht is, hoe je CLP-correct toepast en wat je concreet moet doen om wettelijk in orde te zijn.

Daarnaast deel ik een handige stap voor stap instructievideo’s over het registreren in het anti gifcentrum die jou helpt fouten (en onnodige kosten) te vermijden. 

ChatGPT Image 15 apr 2025 20 21 44

Veel gestelde vragen

🔹 Moet elk geurproduct aangemeld worden bij het Antigifcentrum?
Nee. Alleen producten die als gevaarlijk voor de gezondheid of fysisch gevaarlijk worden geclassificeerd (zoals huidirritatie of sensibilisatie) moeten verplicht aangemeld worden. Dit bepaal je aan de hand van het veiligheidsinformatieblad (SDS) van je gebruikte geuroliën of mengsels.

🔹 Wanneer heb ik een UFI-code nodig?

Een UFI-code (Unique Formula Identifier) is verplicht op het etiket als je product geclassificeerd is als gevaarlijk.

Sinds 2021 voor nieuwe producten

Verplicht vanaf 1 Januari 2025 ook voor bestaande producten

🔹 Wat is het verschil tussen een CLP-etiket en de registratie bij het Antigifcentrum?
CLP is de zichtbare etikettering op je product. De aanmelding bij het Antigifcentrum is een aparte verplichting die vóór verkoop moet gebeuren als je product als gevaarlijk is geclassificeerd.

🔹 Wat kost de registratie bij het Antigifcentrum?
Volgens het Koninklijk Besluit van 13 november 2011 bedragen de retributiekosten:

  • €200 per productlijn voor nieuwe meldingen
  • €25 bij toevoeging van een product aan een bestaande, reeds aangemelde groep (bijvoorbeeld een nieuwe geurvariant met dezelfde gevaarlijke basisstoffen)

➡️ Deze retributie geldt enkel voor producten die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Niet-gevaarlijke producten hoeven niet aangemeld te worden en zijn dus vrijgesteld van deze kosten.

Na registratie mail je het submission-nummer, de meldingsdatum én een bewijs van betaling naar:
📧 retributies_chemische_stoffen@health.fgov.be

🔹 Moet ik via het PCN-portaal of rechtstreeks bij het Antigifcentrum registreren?
Beide kan, maar kies één van de twee. PCN is handig als je ook buiten België verkoopt. 

🔹 Waar kan ik hulp krijgen?
Wordt lid van onze Facebook Comunity!

ChatGPT Image 15 apr 2025 20 58 45